marți, 24 ianuarie 2012

Austeritate vs ratiune.O intrebare care merita toata atentia: „Daca in timp de criza sau recesiune una din primele masuri de austeritate ale companiilor este sa reduca (sau anuleze) bugetele de marketing, i.e. advertising, branding, pr, etc, atunci cum de mai functioneaza acele companii/branduri si nu mor? Oare asta nu este o dovada ca acei bani au fost, pana la momentul reducerii lor, cheltuiti degeaba?”

Raspuns: nu.

De ce? Deoarece pana la momentul reducerii cheltuielilor de marketing companiile/brandurile si-au construit cu ajutorul acelor bugete cunoasterea , renumele, reputatia si recunoasterea (CRRR) in piata. In momentul reducerii cheltuielilor nu apare brusc un vacuum al CRRR, compania/brandul exista in continuare si isi bazeaza buna parte din existenta ulterioara pe ceea ce a creat pana la acel moment. Desigur, apar schimbari, apare necesitatea adaptarii politicilor comerciale, distributiei, pretului, samd insa aceste adaptari nu fac de cat sa compenseze – intr-o arecare masura – lipsa sau reducerea CRRR. Logic, perioada de austeritate nu poate fi prelungita la nesfarsit, CRRR se reduce pe masura ce trece timpul. Insa perioadele de criza/recesiune sunt de obicei ciclice. Motivatia ciclicitatii este simpla, de dragul rationalizarii cheltuielilor indivizii acumuleaza in timp nevoi - reale sau imaginare, induse de un anumit ideal de mod de viata - pe care si le reprima, pana la un moment dat cand, din nou, vor reincepe sa cheltuie cu mai multa larghete pe produse/servicii. Imediat, consecinta la nivelul companiilor/brandurilor va fi de-rationalizarea treptata a bugetelor de marketing in acord cu observarea noilor tendinte de consum si cheltuieli observate la indivizi.

Totusi, doua aspecte mai trebuie luate in considerare. Primo: in timpul si dupa criza/recesiune, invariabil,  perceptiile indivizilor se modifica. Secundo: Acele companii/branduri care si-au mentinut un nivel rezonabil  al bugetelor de marketing in timpul perioadei de criza/recesiune au sanse mult mai mari sa marcheze puncte in directia CRRR si sa castige cota, volume, etc. E o simpla chestiune de forta si presiune crescuta, sau cel putin mentinuta, aplicata pietei prin comparatie cu cei care aleg „sa stea pe fundul lor”.

Cine castiga? Cei care incearca sa-si mentina nivelul si sa observe atent indivizii si piata luand decizii in consecinta.

Cine pierde? Cei care nu au apucat sa-si construiasca un CRRR „rezistent la intemperii” si cei care nu profita de faptul ca MAREA MAJORITATE a companiilor/brandurilor gandesc in directia reducerii motoarelor.