luni, 16 iulie 2012

Prin dezastrul padurilor Apusenilor

In afara de meseria mea am o pasiune, muntii. Neaparat acoperiti cu brazi si daca se poate sa fie Apusenii. Natura imi ofera multa liniste, aer curat si un miros de rasina care uneori mi se pare mai bun decat oricare parfum, iar eu profit de acestea cat pot. Anul acesta m-am plimbat destul de mult prin muntii mei favoriti, Apusenii. Am batut acesti munti cu piciorul de mic copil iar unele zone le cunosc mai bine decat propriul buzunar.

Deunazi am colindat timp de cateva zile intr-o zona destul de larga, Belis, Poiana Horii, Varful Negru, Muntele Mare, Padis, Maguri Racatau, Somesul Rece, Valea Ierii, Blajoaia, Dumitreasa, Dobrus, Budureasa. Locuri frumoase, forme de relief destul de line, neagresive, tipice Apusenilor, acoperite de paduri relativ tinere, marea majoritate pana in 60 de ani.

Daca in alti ani am constat, ca de obicei, o oarecare dezordine si nepasare in exploatarea lemnului din padure, obisnuita as zice in ultimii 20 de ani, anul acesta am ramas absolut siderat in fata dezastrului. Peste tot, fara exagerare, zacea lemn taiat, stivuit sau aruncat, proaspat taiat sau lasat acolo de ani de zile, crengi, trunchiuri,  urmele de caruta sau TAF erau omniprezente, pete de ulei si motorina, anvelope aruncate, cursuri de apa rascolite de utilaje, poieni sau pasuni pline de resturi lemnoase si rumegus. Repet, sunt obisnuit cu aceste urme ale exploatarii si delasarii, insa la un nivel mult mai jos. Anul acesta insa dimensiunea dezordinii si risipei, a urmelor civilizatiei si exploatarii au fost la un nivel nemaintalnit. Cand spun dezordine si risipa sunt in pana de cuvinte, nu gasesc altele mai potrivite care sa reflecte ce am vazut.

Al doilea fapt a fost ca drumurile forestiere erau pur si simplu intesate cu stive de trunchiuri taiate, de camioane grele de transport, de TAF-uri care trageau lemnul din padure, de oameni care taiau cu drujbele si de micii "antreprenori" cu caruta si cu calul.

Al treilea aspect al dezastrului a fost varsta arborilor taiati. Nu sunt cel mai mare specialist in silvicultura insa de atata vreme de cand bat muntii si padurile reusesc sa identific cam cati ani are un brad sau un molid. Marea majoritate a lemnului taiat, fie in stive fie incarcat in camioanele de transport nu avea mai mult de 50 de ani. Unii arbori erau chiar si mai tineri, 30-40 de ani.

La un popas de odihna am discutat cu cativa oameni din zona Poiana Horii. Povestile lor m-au dat gata la propriu, din doua motive. Primul, deoarece unii dintre ei chiar pareau ingrijorati de dimensiunea dezastrului si chiar mi-au indicat locuri in care padurile pur si simplu au disparut ramanand muntii decopertati. Am vazut acele locuri, deja imi erau familiare, un exemplu bun si facil de vazut sunt zonele limitrofe Maguri Racataului. Al doilea motiv a fost reversul primului, oameni ai locului care nu erau deloc ingrijorati si care spuneau ca padurea se regenereaza singura, ca de-aia exista padure ca sa manance si ei ceva, ca "n-ai tu treaba domnu' ".

Al patrulea aspect al dezastrului a fost delasarea cu care erau aruncate si imprastiate peste tot nu doar deseurile de lemn, anvelope, uleiuri si motorina ci gramezi de PET-uri si gunoaie.

Nu cunosc cauzele a ceea ce se intampla, doar constat si sunt extrem de ingrijorat. Si mai cred ca daca nu se face ceva, daca oamenii nu iau atitudine, daca nu se aplica masuri, dezastrul va continua pana cand Apusenii vor fi lipsiti cu totul de padure si vor deveni o groapa de gunoi.

Cineva mult mai priceput decat mine in tainele legislatiei silvice imi spunea ca este suficient sa se aplice Codul Silvic, asa cum este el acum si sa se planteze. Mult.

Completare. Merita vizitata zona-tampon a Parcului Natural Apuseni de pe langa Varful Negru. Pe o lungime de cativa km se pot constata exact aceleasi defrisari si poluari ca si in zonele care nu apartin Parcului.

Articolul poate fi gasit in format pdf publicat de Transilvania Reporter aici.