luni, 17 septembrie 2012

Identitate vizuala de partid


Scurte observatii despre logo-ul unui nou partid/alianta politic(a), Alianta Romania Dreapta:

ARD - Acronim pentru Agentia Romana de Dezvoltare - o institutie (sau fosta) a Statului; ADR - Agentia de Dezvoltare Regionala; ARDDZI - Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale; de aici pot rezulta posibile confuzii si/sau impresia de lipsa de imaginatie in alegerea numelui. Acronimele ARD sunt foarte intalnite, de obicei acronimele care incep cu A sunt direct asociate cu o Agentie a Statului.

Literele ARD sunt de tipul serif (adica au terminatii) spre deosebite de cele care desemneaza partidele politice (PDL, FC, PNTCD) care sunt scrise cu sanserif, ceea ce duce la o inconsistenta vizuala. Literele de tipul serif sunt asociate de obicei cu ceva vechi, traditional si fac parte din colectia de tipuri de litera vechi, determinate ca forma de vechile tipare realizate din plumb. Literele sanserif sunt moderne, simplificate, proprii epocii tiparului modern si ca urmare a unui limbaj vizual contemporan.

In domeniul politic inima este demult adjudecata ca simbol de catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania.

Limbaj vizual: ascutit, taios, inima este desenata ca o paglica fara grosime si nu are volum de loc, cum este indeobste perceputa; cele doua dungi care traverseaza inima sunt: foarte taioase-sectioneaza inima; seamana cu un drum (sosea), sunt prezente la fel de taioase si curbate in logo-ul CNADNR, o institutie care se ocupa de drumuri.

Chenarul care inconjoara ansamblul de simboluri arata ca respectivele simboluri nu ar fi putut constitui un logo inchegat si s-a simtit nevoia unui element grafic (contur) care sa le lege.

Monocromia alb-negru arida nu favorizeaza deloc designul, dimpotriva, sustine impresia de rece, taios, distant, monoplan (fara volum, perspectiva).
Ca sa nu existe dubii trebuie sa mentionez ca articolul de fata trateaza un subiect de design (si de pozitionare) si nu unul politic.