marți, 11 septembrie 2012

Scrijelesc hartia, nu sunt eco-friendly :)

Un citat in mare voga care circula acum pe net/facebook atribuit lui Lee Iacocca spune ceva de genul "Disciplina de a-ti face notite este primul pas catre desavarsirea acelui lucru". Vazandu-l, ma gandeam la tonele de hartie consumate de mine pentru notite incepand cam din clasa a IV a cand tatal meu a inceput sa ma invete cum sa invat, spunandu-mi ca luatul notitelor este inceputul tuturor lucrurilor pe care vrei sa le faci. Notite, conspectul ideilor principale, adnotari, toate la un loc pana la urma mi-au format obisnuinta de a nu ma apuca de ceva pana nu-mi astern pe hartie punctele de pornire.

Adevarul e ca l-am cam urat o vreme pe tatal meu care insista sa-mi vada notitele si conspectele pana cand mi-a intrat in obisnuinta, dandu-mi seama, la un moment dat, ca fac asta pur si simplu fara sa ma mai gandesc. Al doilea pas al "dresajului" meu a fost modul de a lua notite: selectarea ideilor principale, asternerea lor pe hartie intr-o forma inteligibila ulterior si cel mai important, un mod de a lua notite astfel incat oricine, ma rog, aproape oricine mi-ar fi vazut ulterior "scriitura" sa-si dea seama despe ce e vorba. Pana la urma e vorba despre o disciplina a creierului, obligat astfel sa ia decizii si sa selecteze datele importante, ideile principale care se desprind dintr-un studiu sau posibile noi idei care pot rezulta pe baza celor dinainte. Astfel se formeaza legaturi si pot rezulta solutii. Una peste alta, notitele si conspectul sunt "apeironul" oricarui proiect in devenire.

Asa ca, "big like" lui Lee Iacocca chiar daca tatal meu i-a precedat invataturile cu mult inainte si iertare pentru prea multa hartie consumata.