vineri, 5 aprilie 2013

Mai departe,pe Wordpress.

Inchei aici scrierile si trec pe Wordpress. Ne vedem acolo.

Continut versus expozitie.

Discutam acum vreo 3 ani foarte aprins cu o distinsa jurnalista (sarutmana Larisa) pe marketing si economic despre continut versus campanie, in contextul marketingului, publicitatii si a construirii brandurilor. Discutia a fost remarcabila, foarte aprinsa cu multe argumente pro si contra insa ideea de la sfarsit a ramas aceeasi cu cea de la inceput: consumatorii au obosit, s-au imunizat si nu mai sunt dispusi sa "puna botul" la simple slogane si campanii. Insasi notiunea de campanie este demonetizata si uneori chiar demonizata. Chiar produsele si serviciile ajung sa fie demonizate datorita unor exemple negative din piata. Oamenii incep sa-si doreasca transparenta si relationare complexa, sa fie interesati de informatii despre produs sau serviciu, caracteristici, comparatii, pret, de faptul ca este sau nu sanatos sau "environmentaly friendly", unde este produs si cum, samd. Produsul/serviciul in sine intereseaza tot mai mult daca intruneste o suma mai larga de conditii si caracteristici decat cele cateva pe care in mod obisnuit studiile de piata le iau in considerare.

Ascensiunea acestei dorinte de informatie si cunoastere a oamenilor duce implicit la schimbarea paradigmei marketingului care oricum nu este o stiinta exacta. Astazi cred ca tratatele clasice de marketing au rams doar partial valabile. Marketingul se reinventeaza, sau mai bine zis trebuie sa se reinventeze, mergand pe valul crescand al conditionarilor oamenilor. Insasi notiunea de consumator pare sa se perimeze, in acceptiunea ei clasica, adanc inradacinata in cultura companiilor.

Un bun exemplu mi se pare - chiar daca nu avem de a face cu produse de larg consum - fenomenul protestelor la adresa exploatarii aurului si a gazelor de sist. Desi, teoretic, cu totii am avea de castigat din exploatarea acestora pe termen mediu (probabil, preturi mai mici, siguranta economica pe un anumit termen, etc) oamenii se impotrivesc in ciuda cifrelor si avantajelor care li se prezinta in valori absolute. Banii nu mai sunt suficienti in contextul existentei altor argumente de ordin uman sau de mediu. Putem asista in viitor la mai multe astfel de atitudini legate de lucruri mult mai obisnuite cum ar fi iaurtul, berea sau mobilierul pentru acasa.

Exemplele de mai sus ilustreaza o tendinta de crestere a neincrederii oamenilor in (cel putin) anumite produse, servicii sau companii, ori acesta poate fi contracarata doar intr-un singur mod, prin transparenta, deschidere, actiuni reale de CSR, branding onest si in general o alta relationare fata de (asa zisul) consumator.

joi, 4 aprilie 2013

Ursus Pils s-a intors, la fel de verde.

E oficial, Ursus Pils, sau cum i se spunea odinioara Ursus "verde" s-a intors. Dar oare de ce "a plecat" acum multi ani !? N-am gasit niciodata o explicatie 100% plauzibila.

Imi amintesc de pe vremea cand inca lucram pentru Ursus de eterna dezbatere a delistarii lui Pils din portofoliul Ursus Breweries si numeroasele opinii pro si contra. Principalul motiv strategic invocat de companie la acea vreme era cel conform caruia Pils "mananca" din market share-ul si imaginea lui Ursus Premium nelasandu-l sa fie suficient de premium, alaturi de o bere "verde", populara si mai ieftina, dar care totusi facea volumele, chiar foarte semnificative. Ulterior compania si-a diversificat portofoliul cu ajutorul Ciucas si Timisoareana pe segmentele economy si mainstream cu investitii majore realizate in achizitie si in marketing si publicitate, inlocuind astfel Ursus Pils. Cu succes as spune.

Dezbaterile pe marginea delistarii Pils au fost intr-adevar furtunoase si indelungate, decizia de eliminare a sortimentului fiind luata dupa cativa ani de la initiere. Era greu, totusi, sa decizi eliminarea unui produs care practic facea volumele Ursus de la acea vreme. Au fost vremuri interesante, erau timpurile cand inca piata berii nu era asezata ca acum si se faceau cresteri procentuale anuale de doua cifre. Eu am denumit acele vremuri "razboaiele berii", fiind un participant implicat zilnic timp de cativa ani.

Pozitia mea la acea vreme, in discutiile pe marginea subiectului a fost neschimbata: nu delistati Pils, e populara, face volume, are alt gust si face parte deja din folclorul popular, mai ales cel regional al Clujului si imprejurimilor. Pils era berea pe care o consumau cu placere atat cei cu venituri mai mici cat si cei cu venituri care le-ar fi permis sa se orienteze catre beri mai scumpe, premium. Contrar multor studii de piata care aratau ca Pils este considerat o alternativa ieftina a Premiumului, prin urmare "de ce sa cumpar Premium?", Ursus Premium se vindea totusi in cantitati foarte mari unui segment foarte bine delimitat si fidel, exact la fel ca si Pils. Fiecare avea segmentului lui de consumatori, existand intr-adevar un grup care migra de la unul la altul, o zona de intersectie pe harta segmentarii.

Si totusi, Ursus Pils a revenit in piata dupa o foarte lunga pauza. Bravo mie, am nas bun.